Posted on

Recept: tomatenconfituur

Een misschien minder bekende confituur maar o zo lekker met een stukje kaas of op een toastje!

Ingrediënten:

Bereiding:

Was de tomaten en ontkroon ze. Breng een grote pot met water aan de kook. Dompel elke tomaat een halve minuut onder in het kokende water en laat ze daarna onder koud water schrikken zodat je ze gemakkelijk kan ontvellen. Ontvel en ontpit de tomaten, snij in stukjes. Snij de uien en de rozemarijn fijn. Stoof de uien glazig in wat olijfolie en voeg de tomaten, rozemarijn en de geleisuiker al roerend toe. Breng het geheel aan de kook en laat 15 minuten indikken onder regelmatig roeren. Breng de confituur op smaak met citroensap en peper en roer goed om. Lepel de jam warm in de gesteriliseerde bokalen en draai de potten om tot alles afgekoeld is.

Posted on

Recept: gedroogde tomaten

In de winkels vind je van die zoete, lekkere gedroogde tomaten. Je kan ze gebruiken als aperitief hapje of in een slaatje.

Wil je die ook eens thuis maken?

Een makkelijk receptje:

Ingrediënten:

Bereiding:

Verwarm je oven op 140graden Celsius. Halveer je tomaten en verspreid ze over een bakplaat met een bakpapiertje op. Zorg ervoor dat elke tomaat besprenkeld wordt met olijfolie. Kruid ze goed met zout, peper en wat basilicum. Plaats ze in de oven voor 2-3 uur afhankelijk van hun grootte.

Daarna kan je ze bewaren in een bokaal met olijfolie. Gebruik ze voor pizza, pasta, slaatjes, enz.

Posted on

Recept: Berloumi met kerstomaten

Wat ideetjes nodig voor een snelle lunch? Dit receptje is vlug, lekker en gezond! Genieten dus…

Ingrediënten:

Bereiding:

Giet de olijfolie in een ronde pot, voeg de za’atar toe en meng het goed. Voeg dan de Berloumi toe en zorg ervoor dat alle stukken van de Berloumi goed bedekt zijn in het mengsel.

Warm je grillpan op. Bak je Berloumi schijfjes voor 1-2 mins en draai ze dan om. Doe dit tot ze goudbruin zijn aan beide kanten. Voeg dan de kerstomaten toe en beweeg ze rond in de pan zodat ze kunnen bakken op alle kanten.

Breng zowel de Berloumi als de tomaten dan op een bord en versier het bord met de basilicum blaadjes.

Posted on

Recept: Turkse gehaktspies

Het is zomer en we wanen ons al even op vakantie met dit lekker gerechtje.

Ingrediënten: 

500gr gemengd gehakt
1 sjalotje
Snufje komijn
Snufje paprikapoeder
Snufje nootmuskaat
Peper en zout
Verse peterselie
1 ei 
Saus:
250 ml yoghurt
3 eetl mayonaise
Verse peterselie
Bereiding
Hak het sjalotje en de peterselie heel fijn en meng samen met het ei door het gehakt. Als het gehakt nog erg plakkerig is dan kun je nog een beetje paneermeel of gekruimeld oud brood toevoegen. Breng het gehakt op smaak met de kruiden. Verdeel het gehakt in ongeveer 8 porties en maak er worstjes van. Rijg deze aan spiesen en druk ze rondom een beetje aan zodat ze goed vast zitten. Dek ze af en bewaar ze zolang in de koelkast.
Meng de yoghurt met de mayonaise. Hak de peterselie fijn en roer door de saus.
Bak de gehaktspiezen op de barbecue in ongeveer 10 minuten bruin. Serveer de spiesen met de yoghurtsaus en eventueel een frisse salade. Je kunt ze ook bakken in een grillpan als er geen barbecue beschikbaar is.