Posted on

Eet alles wat je wil… maar kook het zelf!

We leven allemaal haastig. Niemand heeft nog tijd. Laat staan om te koken. Ik herken het zo hard: alleenstaande mama met 2 kleine spruiten (2 & 4 jaar). Bereide schotels zijn zó gemakkelijk… en toch…

Uit onderzoek blijkt dat het er niet toe doet welke voedingsstoffen je nu precies binnen krijgt (denk aan de hippe antioxidanten en dergelijke) noch het aantal calorieën. Wat vooral een gezond dieet voorspelt, is dat het gemaakt wordt niet door een machine maar door een persoon.
Wanneer voeding gemaakt wordt door een machine, gebruiken zij onder andere 3 ingrediënten die heel aantrekkelijk zijn maar vooral ook ontzettend goedkoop:
suiker
vet
zout
Als ze die drie ingrediënten op een juiste manier opbouwen in een gerecht, dan zijn die gewoon ontzettend verslavend. De voedingsindrustie benoemt het niet als verslavend maar eerder als ‘snackgehalte’. Hoe hoog is het snackgehalte van een bepaald gerecht. Verslavend is te negatief; ook al zijn ze ook echt wel verslavend.

We gebruiken nooit dezelfde hoeveelheden suiker, vet of zout als een machine.

Posted on

Frietjes van McDonalds? Lekker maar o zo slecht…

Wie eet er nu eens niet graag een frietje?

Tot je het volgende leest… en Mc Donalds is maar een voorbeeld! Zo zijn er velen.
McDonalds gebruikt enkel Russet Burbank aardappelen omdat ze heel lange frietjes kunnen maken en deze passen perfect in hun design bakjes voor frietjes. Maar deze aardappelen zijn moeilijk om te groeien. Een probleem bij deze aardappelen is dat ze vaak bruine lijnen of spotjes krijgen en dan wil McDonalds ze natuurlijk niet meer. Dus de telers gebruiken een pesticide (Monitor of anders genaamd: Methamidophos) die van dergelijke kracht is dat de boeren na het sproeien 5 dagen hun land niet op gaan want het is zo giftig. Na het oogsten van de aardappelen, worden deze in silo’s geplaatst voor 6 weken om te ontgassen want ze zijn oneetbaar door de pesticide.

En dit eten wij dus zo graag!

Posted on

Recept: tomatenconfituur

Een misschien minder bekende confituur maar o zo lekker met een stukje kaas of op een toastje!

Ingrediënten:

Bereiding:

Was de tomaten en ontkroon ze. Breng een grote pot met water aan de kook. Dompel elke tomaat een halve minuut onder in het kokende water en laat ze daarna onder koud water schrikken zodat je ze gemakkelijk kan ontvellen. Ontvel en ontpit de tomaten, snij in stukjes. Snij de uien en de rozemarijn fijn. Stoof de uien glazig in wat olijfolie en voeg de tomaten, rozemarijn en de geleisuiker al roerend toe. Breng het geheel aan de kook en laat 15 minuten indikken onder regelmatig roeren. Breng de confituur op smaak met citroensap en peper en roer goed om. Lepel de jam warm in de gesteriliseerde bokalen en draai de potten om tot alles afgekoeld is.

Posted on

Recept: gedroogde tomaten

In de winkels vind je van die zoete, lekkere gedroogde tomaten. Je kan ze gebruiken als aperitief hapje of in een slaatje.

Wil je die ook eens thuis maken?

Een makkelijk receptje:

Ingrediënten:

Bereiding:

Verwarm je oven op 140graden Celsius. Halveer je tomaten en verspreid ze over een bakplaat met een bakpapiertje op. Zorg ervoor dat elke tomaat besprenkeld wordt met olijfolie. Kruid ze goed met zout, peper en wat basilicum. Plaats ze in de oven voor 2-3 uur afhankelijk van hun grootte.

Daarna kan je ze bewaren in een bokaal met olijfolie. Gebruik ze voor pizza, pasta, slaatjes, enz.