Posted on

Welk dieet moeten we nu eigenlijk volgen?

Dit weekend stond er een artikel in het New York Magazine over diëten en wat is nu ‘het juiste dieet’? Als oud-danseres, heb ik alle diëten geprobeerd. Sommige gaven me onmiddellijke resultaten, andere gaven me geen enkel resultaat. Maar ik kan mezelf wel een kleine expert noemen. Nu ik niet meer dans en dus ook niet echt nog 45kg moet wegen, ben ik wel nog steeds bezig met voeding en wat je mogelijks een dieet zou kunnen noemen. Het is geen dieet om gewicht te verliezen (al is dat altijd een gewaardeerd gevolg) maar eerder een manier van eten en een dieet om gezonder in het leven te staan.

Voor zij die me al hebben horen praten, weten dat ik een absolute tegenstander ben van bewerkt eten. Daarom ben ik een grote fan van het Paleo dieet (het woord ‘dieet’ doet me wel huiveren); maar dan wel Paleo zoals het bedoeld was en niet een carte blanche om ‘eat-as-much-bacon-as-you-can. Wie waren onze voorouders en hoe aten zij? In het stenen tijdperk waren onze voorouders echte verzamelaars: ze aten een ontzettend gevarieerd dieet met veel insekten (!), granen en vlees, maar enkel vlees van wilde dieren. Ze kwamen makkelijk aan 100g vezels per dag en aten wat ze konden vinden in de natuur.

Het is een lang maar heel interessant artikel omdat het aansluit bij waar ik en Localicious voor staan.
Brood is niet slecht voor ons!
Koolhydraten hebben we nodig maar kies de juiste en kies geen bewerkte koolhydraten.

Wat we eigenlijk moeten onthouden als we ons de vraag stellen: mag ik dit nu eten? Alles wat goed voor ons is, heeft geen etiket. Als het dan toch een etiket heeft, als er meer dan 4 ingrediënten op staan, zou ik me vragen stellen.

 

 

Posted on

Recept: Jonge prei op zijn Vlaams

Een super lekker en origineel receptje om eens iets anders te doen met prei:

Ingrediënten

Voor 4 personen:

Bereidingswijze

Reinig de prei en was hem goed. Snijd hem in schuine, brede plakken die je naast elkaar op een stoomplaat legt. Kruid met peper en zout. Kook de eieren gaar, pel ze en plet ze met een vork. Verhit een potje en doe er een scheut water en enkele klontjes koude boter in. Ze zullen automatisch binden. Kruid met peper en zout en mix met een staafmixer. Giet de saus over de eieren en meng alles goed. Stoom de in plakken gesneden prei gedurende 3 tot 4 minuten. Schik de groente op een bord en giet er de Vlaamse saus overheen, waar je net voor het opdienen de peterselie doorheen mengt.

Bron: http://weekend.knack.be/lifestyle/culinair/recepten/jonge-prei-op-z-n-vlaams/recipe-normal-498015.html?utm_source=Newsletter-18/05/2018&utm_medium=Email&utm_campaign=Newsletter-RNBGASTRON&M_BT=22701814509729

Posted on

Ecologische bezorgdienst?

Een ecologische bezorgdienst zou toch moeten met electrische wagens rijden?

Ja, dat vinden we ook! Dus bij de opstart van Localicious, ben ik alle mogelijke bestelwagen-dealers afgeschuimd. Er was er eigenlijk maar één die echt een mogelijkheid te bieden had en zelfs zij raadden aan om nog te wachten tot in maart 2018. In volle hoop, bestelden we onmiddellijk een aantal bestelwagens met als voorwaarde dat we tenminste van Antwerpen naar Kortrijk zouden kunnen rijden zonder te moeten opladen. “Ja, dat zal geen probleem zijn”.

Maart kwam er snel aan dus ik keek uit naar wat er komen zou.

Bij de testrit was er grote ontgoocheling want we geraakten zelfs nog niet tot in Gent. Frustratie alom!

Dus we rijden voorlopig nog niet met elektrische bestelwagens maar het staat wel heel hoog op ons verlanglijstje. Als er iemand goede tips heeft hieromtrent, aarzel niet om ons te contacteren!

Dat gezegd zijnde, geloof ik nog steeds dat we ecologisch goed zitten. We bedienen een 30-tal klanten op een dag. Dat zijn 30 auto’s die niet meer de weg op moeten. Eén bestelwagen vervangt 30 auto’s. Dat is toch ook beter?

Posted on

Asperges à la Flamande

Het lekkerste van België in mei… onze witte asperges!

Ingrediënten voor 2 personen:

500 gr witte asperges

boter

2 eieren

gehakte peterselie

peper en zout

 

Bereiding:

Schil de asperges. Kook ze in 15 tot 20 minuten in water met een snuifje zout. Kook de eieren 10 minuten. Laat ze afkoelen in koud water. Pel ze. Prak de eieren. Laat de asperges uitlekken op een keukenhanddoek, zodat ze meteen ook wat kunnen opdrogen. Laat de boter smelten maar niet kleuren. Doe er een snuifje peper bij. Schik de asperges op de borden, met de zachte punten in dezelfde richting. Leg op elke portie, mooi op een rijtje, geprakt ei en gehakte peterselie. Lepel de warme, gesmolten boter over de asperges. Serveer meteen.

Makkelijker kan toch niet? Always a winner!

Posted on

Onze leveranciers in de kijker: de Gebroeders Vercammen

De grootouders teelden en vermarkten reeds zelf vollegrondgroenten in de jaren 70, toen een echte primeur voor de streek. Al de groenten werden lokaal verkocht op de markt. Vanaf toen groeide het bedrijf uit tot een volwaardig familiaal tuinbouwbedrijf, dat zich toelegt op de korte ketenverkoop.

Ze brengen ons niet alleen de lekkerste en verste groenten en fruit van het veld, ze zijn ook sociaal geëngageerd als zorgbedrijf.
Driemaal per week komen er mensen helpen. Op maandag komt er een groepje van een zestal geplaatste jongeren langs met een begeleider die meewerken op de boerderij met de paarden, koeien en groenten. Op dinsdag en vrijdag begeleiden we zelf een persoon met autisme.

Het zorgboerderij is maatschappelijk gezien heel belangrijk. Het maakt hen ‘anders’ dan een gewoon landbouwbedrijf. Bovendien is het verrichte werk op het bedrijf zicht- en tastbaar en dat geeft veel voldoening, zowel voor hen als voor u, de klant!

Kijk je graag naar een filmpje over de Gebroeders Vercammen? Hierbij alvast een idee: https://www.farmcafe.be/artikel/13025